Çay Yetiştiriciliğinde Leonardit

Badem üretiminde Leonardit Kullanımı
13 Şubat 2021
Domates Tohumlarına Leonardit
13 Şubat 2021

Çay Yetiştiriciliğinde Leonardit Kullanımı

Dünya genelinde en çok çay ülkemize yetiştirilmektedir. En kaliteli çayın yetiştirilebilmesi için çiftçilerimiz tarafından yoğun uğraş verilmektedir. Çay filizlenme sürelerinin kısaltılması dolayısıyla çayında çoğaltılabilmesini sağlamaktadır. Bu nedenle çay yetiştiriciliğinde Leonardit kullanımı önerilmektedir. Halk arasında yeni tanıman Leonardit kullanımıyla büyük fark yaratmaktadır.

Tüm gübre çeşitlerinden daha faydalı olan Leonardit aynı zamanda organik bileşenlere sahiptir. Doğal olması nedeniyle toprakta herhangi bir kalıntı veya zarar oluşturması bir yana toprağın tuz dengesinin düzenlenmesi, kireç programını çözülerek yumuşak bir yapıya sahip olması gibi birçok faydayı da beraberinde getirmektedir. Bu sayede tüm meyve ve sebzelerde olduğu gibi çay üretiminde de yüksek verimlilik sağlamaktadır.

Leonardit Nedir

Leonardit Linyit kömürüne benzeyen mikro element ve mikrobik mineraller bakımından zengin bir maddedir. Piyasada kömür tozu olarak bilinenLeonardit toz halinde kullanılabileceği gibi sıvılaştırılır da kullanılabilmektedir. Yer altında yüksek basınç ve yüksek ısı altında mineral ve vitamin zenginliğinin oluşması sayesinde birçok alanda büyük fark yaratmaktadır.

Leonardit organik bir bileşendir. Bu nedenle doğaya hiçbir zarar vermez. Aksine tarımda yanlış kimyevi gübre kullanımı nedeniyle topraktaki çillenme, tuzlama, kireçlenme gibi problemlerin bertaraf edilebilmesinde kullanılarak toprak kalitesinin arttırılması da mümkündür. Leonardit kullanım alanlarında su geçirgenliğini sağlamasına rağmen toprağı fazlasıyla nemli tutarak bitkilerin topraktan emilimini kolaylaştırmaktadır.Leonardit faydaları saymakla bitmeyecek kadar fazladır.

Çay Yetiştiriciliğinde Leonardit Nasıl Kullanılır

Çay üretiminde yaprakların çok olması ve yeni filizlerin fazla olması çay üretimini arttıran en büyük etkenlerdendir. Hızlı bir yaprak açma ve hızlı filizlenme sayesinde çay hasadında fazlaca ürün elde etmek mümkündür. Bunu sağlamak için çeşitli kimyasal gübreler kullanılsa da toprak verimliliğinin ilerleyen dönemlerde zarar gördüğü için ve humus oluşumunun zaman içerisinde azalmasına neden olduğu için kimyasal gübrelerin kullanımı önerilmemektedir.

Çay yetiştiriciliğinde Leonardit kullanımı kimyevi gübreler ile yapılabileceği gibi yalnız başına da yapılabilir. Ekim öncesi toprağın hazırlanması döneminde dönüme yaklaşık 3 kilogram gelecek şekilde Leonardit kullanımı yapılır. Uygulamada Leonardit dağıtımı sonrasında derin bir sürüm yapılarak toprağa tamamı da karıştığından emin olunmalıdır. Derin sürüm gerçekleştirildikten sonra ekim, dikim çalışmaları yapılarak sonrasında da az bir miktar Leonardit kullanımı yapılıp ya çapa ile karıştırılması mümkündür.

Çay yetiştiriciliğinde Leonardit kullanımı sayesinde daha hızı yetişen çay daha çok vitamin mineral emilimi gerçekleştireceği için daha fazla yaprak filizlenmesi sağlayacaktır. Bu sayede daha kaliteli ve daha çok çay yaprağının elde edilmesi sağlanır. Normalde 3 kez yapılan çay hasadı hızlı büyümenin etkisiyle 5 Hatta 6 hasada kadar yükselebilir. Her hasatta filiz sayısının çokluğu ve yaprakları büyüklüğü sayesinde çok daha fazla ürün elde edilmesi söz konusudur. Aynı zamanda organik olması nedeniyle toprak içerisindeki tüm zararlı oluşumları engellenmesi ve faydalı bakterilerin arttırılarak humus oluşumunun düzenlenmesi gibi birçok etkiyi de Leonardit sağlamaktadır.