Badem üretiminde Leonardit Kullanımı

Leonardit Fiyatları
26 Ekim 2020
Çay Yetiştiriciliğinde Leonardit
13 Şubat 2021

Badem Üretiminde Leonardit Kullanımı

Badem ağacı her toprak türünde rahatlıkla yetiştirilebilmektedir. İç Anadolu’da Ege’de, Karadeniz’de yetişen badem ağacı yağmuru ve mineral bakımından zengin olan toprakları sevmektedir. Her toprakta yetişmesine rağmen mineral bakımından zengin olan topraklardan daha çok ürün vermektedir. Bu nedenle badem üretiminde Leonardit kullanımı büyük fark yaratmaktadır.

Badem yetiştiriciliğinde genellikle badem ağaçlarının altına yıllık hayvan gübresi veya solucan gübresi dökülerek toprağa karıştırılmaktadır. Solucan gübresi veya hayvan gübresi farklı sıcaklıklarda çözülerek ağacın emmesini sağlamaktadır. Ancak her iki gübrede besin değeri bakımından Leonardit maddesinden çok daha az besin değerine sahiptir. Ancak leonardit gübresinden ve solucan gübresinden yüzlerce kat daha faydalı besin değeri daha yüksek olmasına rağmen çok daha ucuza satıla bilmektedir.

Badem Dikiminde Leoonardit Nasıl Kullanılır

Başta badem ağacı olmak üzere her türlü ağaç dikiminde kimyasal gübreler yerine Leonardit kullanıma ağacın daha çabuk tutmasını ve daha çabuk gelişmesini sağlamaktadır. Zengin içeriği nedeniyle ve toprakta oluşturduğu geçirgenlik, yumuşaklık nemlilik sayesinde bütün dikilen ürünler daha çabuk ve daha çok kök salımı gerçekleştirebilmektedir. Böylece dikilen ağacın kısa sürede tutup gelişmesi söz konusudur.

Badem dikilecek yere metrekaresine 200-250 gram aradığında Leonardit kullanımı yeterli olmaktadır. Açılan fidan çukurlarına dökülerek toprak ile karıştırılmalı ve en son işlem bittiğinde yine badem ağacında kök havuzuna bir miktar dökülmelidir. Böylece toprak içerisine karışan Leonardit kısa süre içerisinde çözülecek ve 3 seneye kadar toprağın düzenlenmesinde rol oynayacaktır.

Badem Üretiminde Leonardit Nasıl Kullanılır

Badem ağacı bakıma ihtiyacı olan bir ağaçtır. Her toprakta yetişmesine ve her şartta hayatta kalmasına rağmen verimin arttırılması ve bademlerinin büyük olabilmesini sağlamak amacıyla organik ya da kimyevi gübreler verilmesi gerekmektedir. Yıllık olarak bakımın yapılması badem verimliliğinin artırılması için gereklidir. Bu nedenle badem ağaçlarının yıllık olarak kök havuzu açılarak hem sulanması hem de gübrelenmesi gerekmektedir. Badem üretiminde Leonardit kullanımı için öncelikle tam olarak nasıl kullanılacak karar vermeniz gerekmektedir. Badem tarlanızı gübre dağıtma makinası ile metrekareye 200 250 gram düşecek şekilde tüm yüzeye serpebilirsiniz. Ancak badem ağacının köklerinin yüzeye yakın olması nedeniyle derin sürmek tehlikeli olabilir. Badem üretiminde verimlilik ve kalite için serpilen çapa motoru ile ya da traktörün arkasına takılan çapa aksamı ile karıştırmak gerekmektedir. Toprağa karıştırılan Leonardit sayesinde toprak içerisindeki kireçlenme, tuzlanma gibi olumsuz durumlar engellenerek ağaçların maksimum verim alması sağlanmaktadır. Aynı zamanda kullanılan kimyevi gübrelerden daha fazla zengin içeriğe sahip olan Leonardit toprağın daha çok su tutmasını ve ağaç tarafından rahatlıkla emilebilmesini zengin içeriği sayesinde ağacın daha iyi beslenerek daha çok badem vermesini sağlamaktadır.