WhatsApp Sipariş: 0554 183 30 33
₺ 0,00
Ücretsiz Kargo
Bu Haftanın En Çok Satanları
Agrohum Life 25Kg
KATALOX Zn
SUNGUARD
Teknomol Bitki Çikolatası
Agrohum Leonardit Toz
Agrolin Leonardit Toz
SUNGUARD
Kullanım yerleri
- Bodur elma, bodur armut, ayva, nar, muz, kivi, incir, narenciye, zeytin, Trabzon hurması - Ceviz, badem, fındık, kestane, Antep fıstığı - Kayısı, kiraz, erik, şeftali, nektarin - Domates, salatalık, biber, balkabağı, kavun, karpuz, enginar

İnce Örtü Kaplama Teknolojisi:
Bitkilerin güneş yanıklığı hasarları, sıcaklık stresi bozuklukları ve zararlı haşere saldırılarından korunmasını sağlayan gözenekli, beyaz, ince koruyucu bir tabaka ile yekpare bitki yüzeyinin kaplanması işlemidir.
Böcek Zararını Nasıl Azaltır?
Sunguard partikülleri dağılır ve böceğin vücuduna yapışır. / Sunguard partikülleri böceği rahatsız eder. / Sunguard bitkiyi kamufle eder. / Sunguard uygulaması yapılmış yaprak ve meyve yüzeyinde böcek tutunamaz.
- Güneş yanıklığı hasarlarına karşı koruma sağlar,
- Bitkiyi serin tutarak sıcaklık stresi bozukluklarını önler,
- Fotosentezi arttırarak bitkilerin daha iyi beslenmesini sağlar,
- Yaprakların daha canlı, güçlü ve düzgün olmasını sağlar,
- Meyve ve sebzelerde daha iyi renk ve düzgün şekil oluşturur,
- Kovucu (repellent) etkisiyle zararlı haşare saldırılarını önler,
- Hidrofobik özelliği sayesinde geç ilkbahar ve erken sonbahar donlarına karşı koruma sağlar.
GÜNEŞ IŞINLARI VE MEYVELERDE GÜNEŞ YANIKLIĞI
Güneş ışınları, uzun [kızılötesi (infrared)] ve kısa [morötesi (ultraviyole)] dalgalardan oluşur. Ultraviyole-A (UV-A) ışınlarının dalga boyları 320-380 nm’dir. Deri veya kabuğun derin tabakalarına ulaşır ve yayılır. UV-A ışınları yıl boyunca, günün farklı saatlerinde, çeşitli mevsimlerde ve hava koşullarında etkisini büyük ölçüde korur. Ultraviyole-B (UV-B) ışınlarının dalga boyu 290-320 nm’dir. Derinin veya kabuğun üst tabakasını etkiler. UV-B ışınları yaz aylarında ve yüksek rakımlı yerlerde daha yoğundur.
Güneş ışınlarının meyve kabuğu ve yapraklar üzerindeki olumsuz etkileri şunlardır:
- Meyve kabuğunda incelme,
- Meyve kabuğu ve yapraklarda kuruluk, elastikiyet kaybı ve buruşukluk,
- Meyve renginde değişiklikler: beyazlaşma, sararma, kızarma ve kahverengileşme,
- Foto-yaşlanmanın hızlanması, hücre ölümü ve yüzeyde pörsüme,
- Kabuk altında keçeleşme,
- Kısa raf ömrü ve depolamada erken çürüme.
Güneş ışınlarından bitkileri koruma yöntemleri şunlardır:
Gölgeleme: Farklı türlerde örgülü filelerle yapılır. Kısmen koruma sağlayabilir. Güneş yanıklığını önlemede %15-20 oranında olumlu etki gösterir.
Giysileme (İnce Örtü Kaplama): İnce örtü kaplama teknolojisi uygulaması ile yapılır. Ağacın gövdesi, yaprakları ve meyvelerinin üzeri beyaz, ince bir film tabakası ile kaplanır. Bu tabaka güneş ışınlarını yansıtır ve bitkiyi serin tutar. Güneş yanıklığını önlemede %50-75 oranında koruma sağlayabilir. (Genel bir bilgi olarak: Morötesi ışınlar kabuk yanıklığına, kızılötesi ışınlar ise kabuk altında kızışma ve keçeleşmeye neden olmaktadır.)
Yaz aylarında şiddetli hava sıcaklıkları ve güneşin zararlı morötesi ve kızılötesi ışınlarından dolayı bitkilerde sıcaklık stresi ve güneş yanıklığı oluşabilir. Örneğin, cevizde 30°C’nin üzerindeki hava sıcaklıklarında fotosentez faaliyeti engellenir. Zararlı morötesi ışınlar güneş yanıklığına yol açabilir. Şiddetli güneş yanıklığı hasarı, dış kabukta belirgin koyu renkli doku bozulmalarına neden olur. Bu durum, iç kısımda ise çekirdeğin kararmasına ve büzüşmesine yol açarak pazar kalitesini düşürür. Kaliteli bir ceviz meyvesinin içi dolgun ve beyaz renkte olmalıdır.
Dr. Larry Schrader (Washington State University), bodur elmalarda güneş yanıklığının üç farklı tipini tanımlamış ve ısıya karşı uygun korumanın önemini vurgulamıştır:
- Tip Güneş Yanıklığı: Meyve kabuğu yüzey sıcaklığının 10 dakika süreyle 52°C’ye ulaşması durumunda oluşur. En ciddi tip olup hücre ölümüne neden olur.
- Tip Güneş Yanıklığı: Meyve kabuğu yüzey sıcaklığının 1 saat süreyle 42°C-48°C düzeyine ulaşması durumunda oluşur. Meyve türüne bağlı olarak kabuk üzerinde kızarma veya kahverengileşme görülür.
- Tip Güneş Yanıklığı: Meyve kabuğu üzerinde ağarma (beyazlaşma) şeklinde görülür. Ağaçlarda seyreltme yapıldığında ve ağaç dallarının eğilmesiyle meyvelerin doğrudan güneş ışınlarına maruz kalması sonucu oluşur.
15 Haziran – 28 Eylül döneminde günlerin %37’sinde güneş yanıklığına neden olan sıcaklıklar oluşmaktadır.
SUNGUARD-WP: Narenciye, bodur elma, armut, üzüm, kiraz, zeytin, nar, ceviz, badem ve antepfıstığı gibi bitkilerde sıcaklık stresi ve güneş yanıklığının neden olduğu bozuklukları önlemede etkili olduğu görülmüştür. Uygulaması; önerilen dozda hazırlanan süspansiyonun, sprey aletleriyle (atomizer vb.) bitkinin gövdesine, dallarına, yapraklarına ve meyvelerinin üzerine yekpare (eşit dağılımlı) püskürtülmesi işleminden ibarettir. Bu giysileme metodu, bitkiye yaz mevsiminde serinlik sağlayan beyaz bir elbise giydirilmesi gibi düşünülmüş ve ince örtü kaplama teknolojisi olarak özellikle meyvecilikte yeni bir çığır açmıştır.
Bitkinin dallarını, yapraklarını ve meyvelerinin üzerini yekpare kaplayan bu beyaz, ince koruyucu örtü tabakası, sıcak yaz günlerinde bütün gün güneş altında kalan bitkileri serin tutarak sıcaklık stresini önler; zararlı güneş ışınlarını ise kırıp yansıtarak güneş yanıklığı tahribatını engeller.
Güneş yanıklığı, bazı meyvelerde – özellikle bodur elma ve nar – üretim miktarını %20-30 oranında etkileyerek büyük tahribatlara ve ekonomik kayıplara neden olmaktadır. SUNGUARD-WP, başta Amerika, Arjantin, Şili, Avustralya, Yeni Zelanda, İspanya ve İtalya olmak üzere birçok ülkede, Granny Smith ve Fuji gibi bodur elma çeşitlerinde ve narda bir faciaya dönüşebilen güneş yanıklığı hasarlarını %50-75 oranında düşürmüştür. İspanya’da zeytin bahçelerinde yapılan denemelerde, ürün kullanımıyla 2003 yılında %24, 2004 yılında ise %50 daha fazla zeytinyağı üretildiği rapor edilmiştir (Kaynak: Effects of kaolin particle film on olive fruit yield, oil content and quality, Sour G., Makee H., Advances in Horticultural Science, Temmuz 2004, Cilt 114, İspanya).
SUNGUARD-WP uygulaması, bitkilerde sıcaklık stresi ve güneş yanıklığı tahribatlarını önlemesinin yanı sıra; trips, armut psillası, güve, bit, bazı böcek türleri, afid, elma iç kurdu, yaprak delen, yaprak büken, Akdeniz meyve sineği ve zeytin sineği gibi birçok zararlı haşereye karşı kovucu etki de göstermektedir. Hidrofobik (su itici) özelliği sayesinde yaprak ve meyve yüzeyindeki su zerreciklerini iterek, geç ilkbahar ve erken sonbahar donlarına karşı koruyucu etki sağlar. Bitkiye -2°C ile -6°C arasındaki düşük sıcaklıklara karşı dayanıklılık kazandırır.
Son yıllarda ABD’de, kirazlarda sıcaklık stresinden dolayı oluşan meyve bozuklukları ve ikizlenme sorununu gidermeye yönelik SUNGUARD-WP uygulamalarında da olumlu sonuçlar alındığı belirtilmektedir. Hasattan iki hafta sonra yapılan yaz budamasını takiben, yarım dozluk ilk uygulama ve 15-20 gün arayla yapılan ikinci uygulama sonunda, ağaçların gelecek yıl daha yüksek verim ve daha kaliteli ürün verdiği gözlenmiştir. Kirazda derin sütüre (dikiş izi) sorunları, mahmuzla ilgili bozukluklar ve ikizlenme önemli oranda düşürülmüştür.
Ülkemizde bodur elma, şaraplık üzüm, nar, muz, narenciye, armut, kiraz, zeytin, ceviz, badem ve antepfıstığı tarımında yüksek verim ve kalite için ince örtü kaplama teknolojisi uygulaması her geçen gün daha geniş bir potansiyele ulaşmaktadır.
Sert çekirdekli meyvelerden olan kiraz, kayısı, erik, nektarin ve şeftalide de, hasat döneminden sonraki ikinci haftadan itibaren yapılan yaz budamasını takiben SUNGUARD-WP ile ince örtü kaplama teknolojisi uygulaması (uygulama: yarımşar dozda, 15-20 gün arayla 2 defa yapılmalıdır), gelecek yılda bitkinin daha yüksek verim ve daha kaliteli ürün vermesini sağlayacaktır.
BİTKİLERDE SICAKLIK STRESİNİN NEDEN OLDUĞU SORUNLAR
- Fotosentezi düşürür.
- Topraktan besin alımını yavaşlatır.
- Meyvelerin dallardan dökülmesini artırır.
- Metabolik rahatsızlıklar meydana getirir.
- Meyvelerde çatlama ve yarılmaya sebep olur.
- Toksin oluşumu başlar.
- Ağaç dallarında eğilme ve kırılmalar meydana gelir.
- Bitkilerde yaşlanma süreci hızlanır ve doku ölümleri başlar.
SUNGUARD-WP Uygulamasıyla Sağlanan Faydalar:
- Yüksek hava sıcaklıkları altında bitkinin kanopi (taç) sıcaklığını düşürür.
- Meyve yüzeyi üzerinde yüksek ısı oluşumunu önler. Dolayısıyla kabuk yüzeyinde renk değişimi, kabuk altında ise kızışma meydana gelmesini engeller.
- Bitkinin yaprak ve meyvelerini serin tutarak sıcaklık ve su stresi oluşmasını önler.
- Fotosentezi artırarak bitkinin besin alımını düzenler. Yapılan ölçümlerde fotosentezin %30 oranında arttığı belirlenmiştir.
- Bitkinin bağışıklık sisteminin güçlendirilmesini sağlar ve metabolizma aktivitesini düzenler. Dış etkilere karşı direnci artırır. Dallarda kırılma ve meyve dökülmesini önler.
- Zararlı haşereleri kovucu ve uzaklaştırıcı özelliği nedeniyle meyve sineği, trips, psilla (yaprak piresi), bit, güve ve afid gibi böceklerin neden olduğu hasarlara karşı koruma sağlar.
- Meyvelerin canlı renklere sahip olmasını, Brix değerinin yüksek olmasını, düzgün şekilli, standart irilikte ve uygun peklikte, ayrıca yarasız, passız, lekesiz, çatlaksız ve güneş yanıksız olmasını sağlar.
Kiraz meyvelerinde derin yarık (deep suture), mahmuz (spur) ve ikiz meyve (double fruit) anormallikleri, sıcak iklim bölgelerinde hasat sonrası Temmuz-Ağustos aylarında aşırı sıcakların, bitkinin gelecek yılki meyve gözü oluşumu ve gelişim sürecini olumsuz etkilemesi ve tahrip etmesi sonucu meydana gelmektedir. Bu dönemde ağaçların kanopi (taç) sıcaklığının, gövde ve dalların kabuk yüzeylerinde oluşan yüksek ısının düşürülmesiyle bitkinin serinletilmesi, yapraklardaki su kaybının önlenmesi ve böylece dallar ile yapraklardaki su oranının dengelenmesi gibi etkileri olan «BEYAZ GİYSİLEME» veya «İNCE ÖRTÜ KAPLAMA» uygulamalarıyla kiraz meyvelerindeki şekil bozuklukları önemli ölçüde azaltılmaktadır.

Salihli/Manisa
Kemalpaşa/İzmir
Bodur kiraz yetiştiriciliğinde ilk 3 yıl, tüm canlılarda olduğu gibi çok kritik bir dönemdir. Gerek kök gelişimi ve güçlü bir kök sisteminin oluşması gerekse sağlıklı ve dış etkilere dayanıklı gövde ile dalların gelişmesi bu dönemde gerçekleşir. Sıcaklık stresinin meyvelerde yarattığı şekil bozuklukları kadar önemli diğer bir sorun ise güneşin zararlı ışınlarının yakıcı etkisi sonucu oluşan kabuk yanıklığının (scabscald) –özellikle ağaçların güney ve güneybatı yönlerine dönük kısımlarında oluşmakta olan kabuk yanıklığının– ilerlemesi sonucu zamklaşma ve gövde yanık yarası (scaffoldscald) meydana gelmektedir. Bu yaralı bölgedeki doku ölümleri ve bakteri oluşumları, ağaçta bakteriyel kansere (bakteriyel kanser) veya kangrene dönüşebilir ve sonuç olarak ağacın her tarafına yayılarak kurumasına neden olabilir. Kemalpaşa/İZMİR, Salihli/MANİSA, Ceyhan/ADANA ve Honaz/DENİZLİ bölgelerinde kurulu kiraz bahçelerinde sıcaklık stresi anormallikleri ve bakteriyel kanser, kiraz üreticilerini büyük ekonomik kayıplara uğratmaktadır.


Bodur kirazlarda dikimden itibaren ilk 3 yıl, Temmuz-Ağustos döneminde «Beyaz Giysileme» veya «İnce Örtü Kaplama» uygulamasıyla gövde ve dalların kabukları üzerinde yanıklık sorunları önlenirken, genç kiraz ağacının taze ve hassas gövde ve dallarının dayanıklılığı da artırılmaktadır.
ALARA TARIM A.Ş.’nin Ceyhan/ADANA kiraz bahçesinde 2006 Haziran hasat döneminden 2 hafta sonra yaz budaması yapılarak hemen ardından SUNGUARD-WP uygulaması yapılmıştır. 2-3 hafta arayla Temmuz-Ağustos döneminde bitkiyi serin tutmak amacıyla uygulamalar sürdürülmüştür. Uygulamanın meyve anormallikleri üzerindeki sonuçları 2007 üretim sezonunda gözlenecektir.
ZARARLI BÖCEKLERİN NEDEN OLDUĞU EKONOMİK KAYIPLARIN AZALTILMASI
SUNGUARD: Böcek zararını nasıl azaltır?
- Sunguard partikülleri dağılır ve böceğin vücuduna yapışır.
- Sunguard partikülleri böceği rahatsız eder:
- Kendini temizlemeye çalışmasına neden olur.
- Beslenmeyi ve yumurtlamayı azaltır.
- Sunguard bitkiyi kamufle eder:
- Görsel yanılmaya neden olur.
- Bitkilerin böcekler tarafından fark edilmesini zorlaştırır.
- Dişi böcekler bitkiye konmaz veya konmaktan kaçınır.
- Sunguard uygulaması yapılmış yaprak ve meyve yüzeyinde böcek tutunamaz.
Sunguard, böcek davranışlarını birkaç farklı mekanizmayla etkiler:
- Fiziksel itme
- Böcekler, Sunguard filmiyle kaplı yüzeylere yerleşmekten kaçınır.
- Görsel yanılma
- Sunguard, konukçu bitkiyi kamufle ederek böcekler için fark edilmez hale getirir.
- Yumurta bırakmayı azaltır.
- Dişiler, Sunguard uygulanmış yüzeye yumurta bırakmaktan kaçınırlar.
- Beslenmeyi engeller.
- Böcekler, Sunguard uygulanmış dokuları yemekten kaçınırlar.
- Böceklerin bitki yüzeyini kavrama yeteneğini azaltır.
- Böcekler sıklıkla Sunguard uygulanmış yüzeylerden düşerler.
- Hareketi fiziksel olarak sınırlar.
- Böcekler, Sunguard ile kaplanmış bitki yüzeylerinde hareket etmekte zorlanır.
- Felç ve davranış değişiklikleri
- Doğrudan Sunguard püskürtülmüş böcekler uyuşuk ve tepkisiz hale gelebilir.
Sunguard WP: Armut Psillasına Etkisi
Uygulanmamış
SunguardTM Uygulanmış
Yetişkin Armut Psillası – Ön Ayağı Detayı
«Beyaz Giysileme» teknolojisi uygulamasıyla taç üzerinde oluşan beyaz ince örtü tabakası birçok zararlı haşere üzerinde kovucu etki gösterir.
Beyaz ince örtü, bitki üzerine dik olarak gelen güneş ışınlarını farklı açılardan kırarak yansıtır. Taç üzerinde farklı yönlere yansıyan ışınlar bazı böceklerin görme organlarını kamaştırıp rahatsız ederek kaçmasına neden olur. Bazı böcekler ise alışkın olmadıkları bir ortama uyum gösteremezler. Çevresel etkiler (ışık, beyaz renk, toz vb.) böceklerin duyu organlarının algılarını köreltir. Ayaklar, ağız ve kanatlara bulaşan beyaz tozun tahriş etme etkisi, yaprak ve meyve özsuyu ile beslenen böceklerde ince toz tabakasının acılık hissi vermesi gibi etkiler, böcekleri uygulama yapılan bitkilerden uzaklaştırır. Böcekler, bitkinin dalları, yaprakları ve meyveleri üzerinde rahat hareket edemezler, yumurta bırakamazlar; korku, panik ve şaşkınlık nedeniyle zarar veremeden bitkiyi terk ederler.
İNCE ÖRTÜ KAPLAMA TEKNOLOJİSİ
Bitkilerin güneş yanıklığı hasarları, sıcaklık stresi bozuklukları ve zararlı haşere saldırılarından korunmasını sağlayan; gözenekli, beyaz, ince koruyucu bir tabaka ile bitki yüzeyinin yekpare (tamamen ve eşit şekilde) kaplanması işlemidir.
Uygulamanın mantığı; sıcak yaz mevsimi boyunca güneşin yakıcı ve kavurucu sıcaklarında zararlı ışınlarını yansıtarak koruma sağlayan ve bitkiyi serin tutan, hafif, havadar, beyaz bir elbise giydirilmesidir.
İnce örtü kaplama teknolojisinde, kaplama materyali olarak hazırlanan süspansiyon, normal bir sprey aletiyle (çeşitli büyüklüklerde atomizer ve pülverizatör ilaçlama aletleri) bitki üzerini kaplayacak şekilde püskürtülür. Uygulamanın tam ve etkili fayda sağlayabilmesi için bitki üzerinde yeterli ve kalıcı bir koruyucu örtü tabakası oluşmalıdır. Örtü kaplama işlemi, haşere saldırıları ve aşırı sıcaklar başlamadan önce yapılmalıdır.
UYGULAMA ZAMANI, DOZLAR VE YÖNTEM:
Yumuşak çekirdekli meyveler, nar, üzüm, muz, zeytin ve sert kabuklu meyvelerde ilk uygulama, Haziran ayının ilk veya ikinci haftasında tam doz (%5’lik süspansiyon: 100 lt suya 5 Kg Sunguard-WP) uygulanır. Diğer uygulamalar ise 2 veya 3 hafta aralıklarla yarım doz (%2,5’luk süspansiyon: 100 lt suya 2,5 Kg Sunguard-WP) şeklindedir. Her türlü spreyleme aleti kullanılarak bitkinin dalları, yaprakları ve meyveleri yekpare beyaz bir örtüyle kaplanır. Uygulamalar hasat dönemine 2 hafta kalana kadar yapılabilir.
Sert çekirdekli meyvelerde ise meyve çapı 0,5-1 cm olunca tek tam doz uygulanır. Hasattan 2 hafta sonra yapılacak yaz budamasını takiben hemen yarım doz uygulanır. 2 veya 3 hafta sonra bir yarım doz daha uygulanır.
Hasat sonrası yapılan uygulamalar, gelecek yılda ağaçların daha verimli ve kaliteli ürün vermesinde belirgin etki gösterecektir. Özellikle sıcaklık stresi bozuklukları minimum düzeye düşecektir. Kiraz ve erikte de ikizlenme, mahmuz ve derin sütüre (dikiş izi) bozuklukları önlenebilecektir.
Sebzelerde (Baklagiller, domates, salatalık, biber, kavun, karpuz, balkabağı vb. bitkilerde) ilk uygulama çiçeklenmeyi takiben yarım doz (%2,5’luk süspansiyon) olarak yapılır. Hava sıcaklıklarına göre ikinci bir uygulama yapılabilir.
Havaların serin ve yağışlı olması durumunda uygulama aralıkları uzatılabilir.
SUNGUARD-WP Uygulamasının Faydaları:
- Güneş yanıklığı hasarına karşı koruma sağlar.
- Bitkiyi serin tutarak sıcaklık stresi bozukluklarını önler.
- Fotosentezi %30 oranında artırarak bitkilerin daha iyi beslenmesini sağlar.
- Yaprakların daha canlı, güçlü ve düzgün olmasını sağlar.
- Meyve ve sebzelerde daha iyi renklenme, daha iri ve düzgün şekil oluşturur.
- Zararlı haşereleri kovucu etkisi sayesinde haşere saldırı ve hasarlarına karşı koruma sağlar.
- Hidrofobik özelliği sayesinde erken sonbahar donlarına karşı koruma sağlar.
KULLANIM ÖNCESİ UYARILAR
- Gözü tahriş edebilir, göz ile temasından sakının. Solunum yollarını tahriş edebilir, toz halindeyken solumamaya dikkat edin.
- Hasat zamanı meyve ve sebzeler toplanırken toz maskesi ve gözlük kullanılması önerilir.
- Göz ile temasında bol su ile yıkayınız. Daha fazla bilgi için Malzeme Güvenlik Bilgi Formu’na (MSDS) bakınız.
KULLANMA TALİMATI
Bu ürünü kullanmadan önce kullanım talimatını dikkatle okuyunuz.



I. GENEL BİLGİ
Sunguard-WP, fidanlık, sera ve bahçelerde bitkileri güneş yanıklığından ve sıcaklık stresinden korumada etkili, ince örtü tabakası yapıcı, mineral bazlı bir koruyucu maddedir. Sunguard-WP ağaçlara uygulandığında yüzeyinde beyaz, kuru bir tabaka oluşur. Güneş ışınlarının bitkiler üzerinde etkili olduğu ve sıcaklık streslerinin oluştuğu dönemlerde ağaç üzerini kaplayan tabakanın yekpare ve düzgün olması gereklidir. Sunguard-WP hasat gününe kadar uygulanabilir. Sunguard-WP bitkiyi serin tuttuğu için hasadın olgunlaşma süresi 3 ila 7 gün arası uzayabilir.
a) Karıştırma Talimatı:
Karıştırıcılı püskürtme tankları için:
- Sunguard-WP’yi karıştırma tankındaki suya yavaşça ekleyin ve karıştırmanın aktif olduğundan emin olun. Hızlı karıştırıcılı püskürtme tankları tercih edilmelidir. Eğer püskürtme tankında karıştırıcı yoksa, ön karıştırma tankı kullanılmalıdır. Eğer karıştırma sepeti varsa, Sunguard-WP’yi sirkülasyon pompası ile karıştırın. Yoksa, Sunguard-WP’yi çok yavaş ekleyerek sirkülasyon pompasını çalıştırın. Aksi takdirde, iyi çözünmeyen Sunguard-WP pompanın filtrelerinde tıkanmalara neden olabilir.
- Böcek ilaçlarını ve diğer katkı maddelerini, Sunguard-WP süspansiyonunu hazırladıktan sonra karıştırma tankına ekleyiniz.
- Tanktaki sıvı bitene kadar karıştırmaya devam ediniz.
- Uygulamanın sonunda nozulların püskürtme uçlarını suyla yıkayınız. Süzgeçleri belirli aralıklarla temizleyiniz.
Karıştırıcısı olmayan püskürtme tankları için (elde veya sırta taşınabilen tanklar):
- Her 1 litre suya 25-50 gr Sunguard-WP’yi karıştırarak kullanın. Püskürtme tankında karıştırmak zor olursa, aşağıdaki şekilde önceden karıştırın.
- Karıştırma yapabileceğiniz su dolu bir kovada, istenilen doz için gerekli Sunguard-WP’yi azar azar ekleyerek karıştırın ve süspansiyonu hazırlayın.
- Sunguard-WP’li karışımı, su dolu kapalı bir kapta 30 saniye kadar çalkalayınız.
- Tanktaki sıvı bitene kadar (mümkünse ara sıra çalkalayarak) karıştırmaya devam ediniz.
b) Uyuşabilirlik:
Birçok böcek ilacı, yayıcı ve diğer katkı maddeleri Sunguard-WP ile kolaylıkla karışabilir/uyum sağlayabilir. Ancak emin olmak için karıştırma yapmadan önce küçük bir kapta fiziksel ve biyolojik uyumluluğunu test edebilirsiniz. Test karışımında çökme var mı? Film oluşumunu etkiliyor mu veya viskozitesini artırıyor mu? Bu gibi uyumsuzlukları önceden tespit edebilirsiniz.
Oluşacak film tabakasının beyaz olması gereklidir. Karıştırma tankında daha önce yağ ve benzeri maddelerin kullanılmış olması film tabakasının rengini değiştirebilir. Sunguard-WP ile birlikte kükürt kullanmanız gerekirse, suda çözünebilir kükürt kullanınız. Elementel kükürdün Sunguard-WP ile kullanılması önerilmez.
c) Genel Uygulama Rehberi:
Oranlar: Eğer aksi belirtilmemişse, 100 litre suya 2.5 ila 5 kg Sunguard-WP kullanılmalıdır. Yeterli miktarda kaplama yapabilecek süspansiyon hazırlanmalı ve bitkilerin yüzeyi kuruyken uygulama yapılmalıdır.
Yoğun yağışlardan veya sert rüzgarlardan etkilenen koruyucu örtü tabakaları, en kısa zamanda yeniden uygulama yapılarak yeterli örtü tabakasının oluşması sağlanmalıdır.
Ağaç Yapraklarının Kuruluğu: Yapraklarda damlacık halindeki ıslaklık, örtü tabakasının yetersiz olmasına neden olur.
Çok Sıcak ve Kuru Şartlarda: Bu şartlarda karışımdaki su miktarını artırınız.
Püskürtme Yöntemi: Hava basınçlı püskürtücüler, yüksek basınçlı el tabancaları vb. püskürtme yöntemleri en uygun olanlarıdır. Verilen oranlardaki Sunguard-WP karışımının akış hızı suya yakındır.
Örtü tabakasının gözle muayenesi, iyi bir kaplama yapılıp yapılmadığını anlamanın en iyi yoludur.
Çok fazla sulama veya çok serin hava koşullarında Sunguard-WP uygulaması yapmayınız.
Bitkilerin gövdelerindeki temizlenmesi zor, gözenekli yüzeylere ve diğer kıymetli (örn: boyalı, cilalı) yüzeylere uygulama yapılması önerilmez.
Ağaç Bitkileri İçin Uygulama Rehberi: Ağacın yüzeyini kaplayacak kadar hesaplanan hacimdeki Sunguard-WP’nin hava basınçlı tabanca ile uygulaması yapılmalıdır.
Ağaç Sırası Hacmi Hesaplaması:
[10 x Ağaç Yüksekliği (m) x Ağaç Genişliği (m)]
Ağaçlar Arasındaki Boşluk (m)
Sulu Püskürtme:
- İyi bir kaplamanın olması için yeterli miktarda su ile püskürtme yapılmalıdır.
- Ağaç üzerinin bir tente ile kaplanarak püskürtülmesi, daha etkili bir örtü tabakası oluşmasını sağlar.
- Kullanılacak su miktarı tecrübeye göre veya hesaplama ile tespit edilmelidir.
- Suya eklenecek Sunguard-WP miktarı tablodan kontrol edilmelidir.
Sulu Püskürtme Hacmi: Bir hektar için sulu püskürtme hacmi aşağıdaki şekilde hesaplanır:
Sulu Püskürtme Hacmi = (Ağacın Gövde Hacmi) x (Püskürtme Hacim Faktörü)
(Not: Püskürtme hacim faktörü 125’tir.)
Konsantre Püskürtme:
Konsantre püskürtme yapabilecek püskürtme aleti kullanınız.
Tespit ettiğiniz su hacmine göre püskürtme aletini ayarlayın.
Aşağıdaki hacim hesabına göre karıştırma oranını belirleyin.
Konsantre Püskürtme Hacmi Hesaplama Örneği:
- Yukarıdaki hesaplama ile «sulu püskürtme hacmi» tespit edilir. Örnek:1500 L/ha
- Konsantre püskürtme hacmini seçiniz. (Örnek: 750 L/ha)
- Konsantrasyon faktörü: 2X’tir. (1500 / 750 = 2)
- Eğer sulandırma oranı 5kg/100 lt ise, konsantre sulu hacim için 2 x 5, yani 10 kg/100 lt olarak hesaplayın.
d) Mahsul Sonu Yıkama ve Paketleme:
Mahsulün direkt yıkanması önerilmez çünkü ürün üzerinde ince tabaka halinde kalan Sunguard-WP ürünün olgunlaşmasına engel olmaz. Ürün üzerinde kabuk olduğu için kolaylıkla temizlenebilir.
Erken sezon için mahsulün markete sunulması amacıyla yıkanması önerilir. Birçok kalıntı paketleme hattında fırça veya basınçlı su ile temizlenir.
İlk defa kullananlar küçük bir uygulama ile ürünlerin üzerindeki kalıntının yeterli miktarda giderilip giderilmediğini kontrol etmelidir.
Bazı ürünlerde, Sunguard-WP’nin beyaz tabakası yıkama veya fırçalamadan sonra da görünebilir. Bu durumda paketleme hattındaki temizleme iyileştirilmelidir. Yüksek basınçlı nozullar, farklı nozul tipleri, uzun saçaklı fırçalar, sıcak su kullanımı, daldırma tanklarında daha uzun süre bekletme, farklı fırçalama tiplerinin kullanılması, fırça dönme sisteminde yeni ayarlamalar vb. uygulamalar ile iyileştirme yapılabilir.
Potansiyel alıcılar veya yetkili otoritelerce kabul edilen deterjan katkılı taze ürün yıkama hatlarında örtü tabakası çok daha kolay uzaklaştırılır.
Özel ihraç veya organik tarım ürünlerinde vaks (mum) kullanılması kesinlikle önerilmez.
II. GÜNEŞ YANIĞINI ÖNLEME VE SICAKLIK STRESİNİ AZALTMA İÇİN KULLANIM
- Sunguard-WP bitkinin gücünü ve verimliliğini artırır.
- Sunguard-WP bitkinin gövde sıcaklığını düşürerek serin tutar; sıcaklık ve susuzluk stresini azaltır.
- Sunguard-WP meyvenin rengini iyileştirir, Brix değerini artırır, yüzeyinin düzgün ve şekilli olmasını sağlar.
Güneş yanıklığını önleme uygulaması: Güneşin yakıcı zararı oluşmadan önce, 10-30 Haziran döneminde uygulanmalıdır (havaların yağışlı ve serin gitmesi durumunda bu dönem 15-30 Temmuz’a kadar uzayabilir). Ağacın meyvesine, yaprağına, dallarına ve gövdesine uygulanmalıdır. Önce tam doz, daha sonra 10-15 gün içinde yarım doz uygulanır. Sıcakların şiddetine göre 2-3 hafta arayla diğer uygulamalar yarım doz olarak kullanılır. İyi ve etkili bir örtü tabakasının oluşması için 10 gün arayla iki tam doz, 15-20 gün arayla 3 veya 4 yarım doz uygulama yapılması önerilir.
Kullanıldığı Bitkiler, Kullanım Dozu, Kullanım Zamanı ve Şekli:
Bitkiler | Oran | Öneriler |
---|---|---|
Bodur elma, bodur armut, ayva, nar, muz, kivi, incir, narenciye, zeytin, Trabzon hurması | Tam doz: %5’lik süspansiyon (5 Kg/100 Lt) İlk uygulama: 50kg/ha Yarım doz: %2,5’luk süspansiyon (2,5 Kg/100 Lt) Daha sonraki uygulamalar: 25 kg/ha | Hazırlanan süspansiyon ağaçlar üzerine yekpare püskürtülür. Püskürtme işlemi sonucu beyaz, ince bir örtü tabakası oluşumu sağlanır. İlk uygulama, güneş ışınlarının hasar yapıcı etkilerinin başladığı 10-30 Haziran döneminde (havaların serin ve yağışlı olması durumunda 15-30 Temmuz’a kadar) tam doz yapılır. Etkili bir örtü tabakası oluşumu için 10 gün ara ile bir tam doz daha önerilir. Diğer uygulamalar 2-3 hafta arayla yarım (½) doz olarak uygulanır. Sert çekirdekli meyvelerde hasat sonrası bitkileri serin tutmak ve dinlenme dönemini stresiz geçirmelerini sağlamak için 2-3 defa yarım doz olarak uygulanır. |
Ceviz, badem, fındık, kestane, Antep fıstığı | ||
Kayısı, kiraz, erik, şeftali, nektarin | ||
Domates, salatalık, biber, balkabağı, kavun, karpuz, enginar | İlk uygulama sebzelerin 3-4 cm büyüklüğe erişmesiyle yapılır. Mevsim sıcaklığına ve bitkinin hacmine göre su miktarını artırınız. Bitki yüzeyindeki koruyucu örtü tabakasının kaplamasına göre 10-15 gün aralıkla uygulamayı tekrarlayınız. Hasat gününe 7 gün kalıncaya kadar uygulama tekrar edilebilir. |
III. ÜRÜN DEPOLAMA VE ATIKLAR:
Kuru ve nemsiz yerde depolanmalıdır. Atık ürün ve paketler çevre kurallarına uygun olarak bertaraf edilir. Su kaynaklarını ve çevreyi kirletmez.
SUNGUARD UYGULAMALARI
SUNGUARD uygulamalarıyla aşırı yaz sıcaklarında taç (kanopi) sıcaklığı düşürülerek bitki serin tutulmakta, sıcaklıktan dolayı bitkide fotosentez faaliyetinin yavaşlaması hatta durması önlenmekte ve gün boyu sürmesi sağlanmaktadır. Bitkilerde güneş yanıklığı hasarlarını ve sıcaklık stresi bozukluklarını önlemeye yönelik olarak farklı bölgelerde çeşitli bitkilerde 2006 yılında yapılan uygulamalarla, bir faciaya dönüşebilen (özellikle Granny Smith elma ve narda görülen) güneş yanıklığı hasarları ve sıcaklık stresi bozuklukları önemli oranda azaltılmıştır. Başta Granny Smith, bodur elma ve nar üreticileri olmak üzere mandalina, ceviz, ayva, armut, zeytin ve şaraplık üzümdeki uygulamalardan memnun edici sonuçlar alınmıştır.

Bodur Elma/Örnek Tarım
KARAMAN

Bodur Elma/Bayındırlar
ISPARTA
Ülkemizde Sunguard uygulaması üzerine Tarım Bakanlığımıza bağlı araştırma enstitüleri elemanlarından Dr. Erol YALÇINKAYA (Yalova Atatürk Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü), Dr. Kezban YAZICI (Antalya Batı Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü) ve Fatma ÖZSEMERCİ (Bornova Zirai Mücadele Araştırma Enstitüsü) 2003 yılında ABD’de West Virginia / Kearneysville Meyvecilik Merkezi’nde 1 hafta süreli kursa katılmışlardır.

Mandalin/Çayan Tarım
TARSUS

Nar/Halit Yarman Çiftliği
TARSUS
Dr. Kezban YAZICI, bu alandaki çalışmalarını Antalya’daki nar bahçelerinde yürütmüş, 16 Ekim 2006 tarihinde Adana’da yapılan 1. Uluslararası Nar Sempozyumu’nda “Narda Güneş Yanıklığı Hasarının Önlenmesinde Sunguard Uygulaması” adlı bildirisini de sunmuştur. 2007 yılında ise avokado bitkisinde dona karşı dayanıklılığını artırma etkisi üzerine Sunguard uygulaması çalışmasını yürütmektedir.

Ceviz/Ataman Çiftliği
İZMİT

Şaraplık Üzüm/SİNET A.Ş.
ANKARA
Sunguard uygulaması üzerine çalışma yapan diğer araştırmacılar ve bağlı olduğu araştırma enstitüleri ve üniversitelerimiz şunlardır:
- Ali ÖZTOP, Batı Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü/ANTALYA (nar)
- Abdülselam DAĞAL, Boztepe TİGEM İşletme Müdürlüğü/ANTALYA (nar)
- Hüseyin AYTEKİN, Kumluca İlçe Tarım Müdürlüğü (Nar)
- Gökhan ÖZTÜRK, Eğirdir Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü (Granny Smith elma)
- Cenap YILMAZ, Erdemli-Alata Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü (nar)
- Bünyamin KOZAK, Anamur İlçe Tarım Müdürlüğü (Muz ve nektarin)
- Prof. Gökhan SÖYLEMEZOĞLU, Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi (Şaraplık üzüm)
- Prof. Enver DURMUŞOĞLU, Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi (zeytin)
- Prof. Yaşar AKÇA, Gaziosmanpaşa Üniversitesi Ziraat Fakültesi/TOKAT (ceviz)
- Prof. Ahsen IŞIK ÖZÜVEN, Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi/ADANA (nar)
- Prof. Nurgül TÜREMİŞ, Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi/ADANA (ceviz)
- Prof. Mücahit Taha ÖZKAYA, Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi (zeytin)
- Birgül ERTAN, İncirliova Erbeyli İncir Araştırma Enstitüsü/AYDIN (incir)
- Prof. Sadettin Baloğlu, Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi/ADANA (narenciye)
- Prof. Semih Çağlar, Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Ziraat Fakültesi/K.MARAŞ (bodur elma, kiraz)
- Doç. Mehmet Sütyemez, Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Ziraat Fakültesi/K.MARAŞ (ceviz)
- Doç. Nurdan Tuna Güneş, Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi/ANKARA (bodur elma)
- Dr. Halil Topuz, Bornova Zeytincilik Araştırma Enstitüsü/İZMİR (zeytin)
- Dr. Handan Ölmez, Bornova Zeytincilik Araştırma Enstitüsü/İZMİR (zeytin)
- Dr. Hasan Balcı, Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi/İZMİR (kiraz)
- Mehmet DİLER, Alara Tarım/CEYHAN (kiraz)
- Belgin Çolak, Meyvecilik Araştırma Enstitüsü/MALATYA (kayısı)

Baler Tarım
NİĞDE

Gülbudaklar
ISPARTA

Bayındırlar
ISPARTA

Yıldızbaşlar
KARAMAN

ANKARA

ANKARA

MUT
MERSİN

Ataman Çiftliği
İZMİT

Tavas Çiftliği
SALİHLİ

BATEM
ANTALYA

Bahri Baş Çiftliği
KOZAN/ADANA

Örnek Tarım
KARAMAN

Çayan Tarım
TARSUS

Ataman Çiftliği
İZMİT

Kalecik
ANKARA

Tavas Çiftliği
SALİHLİ

Bağ Tarım
TARSUS

Bağ Tarım
TARSUS
GÜNEŞ YANIĞINI ÖNLEMEYE YÖNELİK 2006 YILINDA YAPILAN UYGULAMALAR
Ayrıca domates, kavun, biber, pamuk, ceviz, armut ve ayva uygulamaları da iyi sonuçlar vermiştir.
NAR | |
GÖK TARIM | Saklıkent-ANTALYA |
ATİLLA KONUK ÇİFTLİĞİ | Serik-ANTALYA |
BOZTEPE TİGEM | Aksu-ANTALYA |
ALİ ÖZTOP | BATEM-ANTALYA |
TURGUT KÜSTÜR | Kumluca-ANTALYA |
HÜSEYİN AYTEKİN | Kumluca-ANTALYA |
HALİL ÇOLAK | Mut-MERSİN |
HALİT YARMAN | Tarsus-MERSİN |
CEM ÖZARSLAN | Fethiye-MUĞLA |
OSMAN KÜP | Ortaca-MUĞLA |
BAHRİ BAŞ ÇİFTLİĞİ | Kozan-ADANA |
DEMETER TARIM | Kozan ve İmamoğlu-ADANA |
SERRA TARIM | Nazilli-AYDIN |
LİZBEN TARIM | Kahta-ADIYAMAN |
GRANNY SMITH BODUR ELMA | |
SELİM ŞENSES | Sultandağı-AFYON |
BALER TARIM | Ulukışla-NİĞDE |
SAS TARIM | Altunhisar-NİĞDE |
KUZ-AY TARIM | Ereğli-KONYA |
AKA TARIM | Akşehir-KONYA |
ÖRNEK TARIM | KARAMAN |
YILDIZBAŞLAR SOĞUK HAVA | KARAMAN |
GÜLBUDAK TARIM | Yalvaç-ISPARTA |
BAYINDIRLAR MEYVE | ISPARTA |
SADETTİN AYTEKİN | Senirkent-ISPARTA |
ALİ KALAY | Senirkent-ISPARTA |
NARENCİYE (MANDALİNA/GREYFURT) | |
MEHMET ALİ ÇAY | ADANA |
İHSAN ORAL | ADANA |
ADİL İNCESULU | ADANA |
SELÇUK GÜCÜM | ADANA |
KADRİ UYGUR | TARSUS-MERSİN |
HALİL ŞAHLI | MERSİN |
ŞARAPLIK ÜZÜM | |
Şİ-NET A.Ş. | Kalecik-ANKARA |
ETİ SODA A.Ş. | Beypazarı-ANKARA |
ZEYTİN | |
AHMET AYDENİZ A.Ş. | Harran-URFA |
MUTLU FİDANCILIK | Mut-MERSİN |
ZEYTİNCİLİK ARAŞTIRMA ENSTİTÜSÜ | Bornova-İZMİR |