Fındık Üretiminde Leonardit

Domates Tohumlarına Leonardit
13 Şubat 2021
Havuç Yetiştiriciliğinde Leonardit Kullanımı
13 Şubat 2021

Fındık Üretiminde Leonardit Kullanımı

Fındık ülkemizin Karadeniz kıyılarında yetiştirilen ticari değeri olan değerli bir üründür. 13 ilde yetiştirilen fındık ülkemize ve yurtdışına satılmak üzere ticari bir alan oluşturmaktadır. Birçok aile fındık üretimi ile geçimini sağlamaktadır. Fındık üretiminde Leonardit kullanımı fındık üzerinden geçimini sağlayan ailelerin daha çok kazanç elde etmesini sağlamak amacıyla büyük bir avantajdır. Hava şartları, toprak yapısı ve toprağın zenginliği ile beraber bakımı fındık üretiminde büyük rol oynamaktadır. Çapı ve verimliliği artırmak amacıyla çeşitli uygulamalar yapılabilmektedir.

Fındık Üretiminde Toprak Nasıl Olmalıdır

Fındık bitkisi fazla derine inmeyen yanlamasına genişleyen saçaklı bir kök yapısına sahiptir. Genellikle köklerin bir, bir buçuk metre kadar derine inmektedir. Çok toprak türünü seçmesine rağmen verimli topraklarda daha çok döküm yapmakta hem de fındık ebatları ciddi manada büyük olmaktadır. Toprağın besin maddeleri bakımından zengin olması, humuslu toprak türlerinden biri olması daha çok ürün vermesini sağlamaktadır.

Fındık bahçelerinde toprağa gerekli değer verilmediğinde ve toprak için gerekli gübreleme çalışmaları yapılmadığında toprağın besin maddeleri bakımından yoksullaşması söz konusudur. Bu durumla karşılaşmamak için kimyevi gübreler kullanılsa da zamanla toprakta tabakalaşma ve toprak kalitesinde düşür yaşanmasına neden olmaktadır. Bu durum zaman içerisinde fındık verimliliğinin düşmesine Hatta fındık ağaçlarının kurumasına neden olabilir.

Fındık üretiminde Leonardit kullanımı toprağım besin değerinin artırılması, tuz dengesinin sağlanması, su geçirgenliğinin sağlanması ve toprağın sürekli olarak nemli durması gibi birçok istenen toprak özelliklerinin sağlanması konusunda etkilidir. Organik toprak düzenleyici olarak bilinen Leonardit fındık üretiminde kullanıldığında toprakta gerekli besin maddelerinin tamamlanması ve buna bağlı olarak da verimliliğin artmasını sağlamaktadır.

Fındık Üretiminde Leonardit Nasıl Kullanılır

Meyve sebze üretimi yapılan bütün alanlarda Leonardit kullanımı önerilmektedir. Organik olması nedeniyle toprağa zarar vermeden toprağın organik maddelerce zengin bir hale gelmesine yardımcı olmaktadır. Aynı zamanda geçmiş zamanlarda kullanılan kimyevi gübreler dan oluşan tabakalaşma gibi birçok olumsuzluğu da zaman içerisinde yok eder. Leonardit içerisinde hümik asitler ve karbon başta olmak üzere makro ve mikro besin elementleri bulunmaktadır. Bu nedenle fındık üretiminde leonardit kullanımı şiddetle tavsiye edilmektedir.

Fındık üretiminde leonardit kullanımı fideleme de hem de yıllık olarak hasat öncesi yapılan çukuru hazırlama işleminde gübreleme işlemlerine kullanılmaktadır. Fındık fidelerinin dikiminden önce açılan çukura metrekareye 200-250 gram arasında düşecek şekilde dökülür. Dikim sırasında toprakla karıştırılarak dikim işlemi tamamlanır ve can suyu verilir.

Yetişkin fındık ağaçlarında yıllık olarak yapılan bakımlar da kök havuzlarına metrekareye 200-250 gram leonardit dökülerek çapa ile ya da çapa makinası ile köklere zarar vermeyecek derinliklerde toprakla karıştırılır. Fındık üretiminde leonardit kullanımında az miktarlarda kimyevi gübreler de kullanılabilir. Fındık bahçenizin büyük olması ve leonardit kullanımının uygulanmaması durumunda sıvı haline getirilmiş hümikasit formunu damla sulama yöntemi ile kolaylıkla fındık bahçelerinizde uygulayabilirsiniz.