Çay Yetiştiriciliğinde Leonardit Kullanımı
Dünya genelinde en çok çay ülkemizde yetiştirilmektedir. En kaliteli çayın yetiştirilebilmesi için çiftçilerimiz tarafından yoğun uğraş verilmektedir. Çay filizlenme sürelerinin kısaltılması, dolayısıyla çayın da çoğaltılabilmesini sağlamaktadır. Bu nedenle çay yetiştiriciliğinde Leonardit kullanımı önerilmektedir. Halk arasında yeni tanınan Leonardit, kullanımıyla büyük fark yaratmaktadır.
Tüm gübre çeşitlerinden daha faydalı olan Leonardit, aynı zamanda organik bileşenlere sahiptir. Doğal olması nedeniyle toprakta herhangi bir kalıntı veya zarar oluşturması bir yana; toprağın tuz dengesinin düzenlenmesi, kireç probleminin çözülerek yumuşak bir yapıya sahip olması gibi birçok faydayı da beraberinde getirmektedir. Bu sayede tüm meyve ve sebzelerde olduğu gibi çay üretiminde de yüksek verimlilik sağlamaktadır.
Leonardit Nedir?
Leonardit, linyit kömürüne benzeyen, mikro element ve mikrobik mineraller bakımından zengin bir maddedir. Piyasada kömür tozu olarak bilinen Leonardit, toz halinde kullanılabileceği gibi sıvılaştırılarak da kullanılabilmektedir. Yer altında yüksek basınç ve yüksek ısı altında, mineral ve vitamin zenginliğinin oluşması sayesinde birçok alanda büyük fark yaratmaktadır.
Leonardit organik bir bileşendir. Bu nedenle doğaya hiçbir zarar vermez. Aksine, tarımda yanlış kimyevi gübre kullanımı nedeniyle topraktaki çillenme, tuzlanma, kireçlenme gibi problemlerin bertaraf edilmesinde kullanılarak toprak kalitesinin artırılması da mümkündür. Leonardit, kullanım alanlarında su geçirgenliğini sağlarken aynı zamanda toprağı fazlasıyla nemli tutarak bitkilerin topraktan emilimini kolaylaştırmaktadır. Leonardit’in faydaları saymakla bitmeyecek kadar fazladır.
Çay Yetiştiriciliğinde Leonardit Nasıl Kullanılır?
Çay üretiminde yaprakların çok olması ve yeni filizlerin fazla olması, çay üretimini artıran en büyük etkenlerdendir. Hızlı bir yaprak açma ve hızlı filizlenme sayesinde çay hasadında fazlaca ürün elde etmek mümkündür. Bunu sağlamak için çeşitli kimyasal gübreler kullanılsa da, toprak verimliliğinin ilerleyen dönemlerde zarar görmesi ve humus oluşumunun zaman içerisinde azalmasına neden olduğu için kimyasal gübrelerin kullanımı önerilmemektedir.
Çay yetiştiriciliğinde Leonardit kullanımı, kimyevi gübrelerle yapılabileceği gibi yalnız başına da yapılabilir. Ekim öncesi toprağın hazırlanması döneminde, dönümüne yaklaşık 200 – 300 kilogram gelecek şekilde Leonardit kullanımı yapılır. Uygulamada Leonardit dağıtımı sonrasında derin bir sürüm yapılarak toprağa tamamının karıştığından emin olunmalıdır. Derin sürüm gerçekleştirildikten sonra ekim, dikim çalışmaları yapılarak; sonrasında da az bir miktar Leonardit kullanımı yapılıp çapa ile karıştırılması mümkündür.
Çay yetiştiriciliğinde Leonardit kullanımı sayesinde, daha hızlı yetişen çay daha çok vitamin ve mineral emilimi gerçekleştireceği için daha fazla yaprak ve filizlenme sağlayacaktır. Bu sayede daha kaliteli ve daha fazla çay yaprağı elde edilir. Normalde yılda 3 kez yapılan çay hasadı, hızlı büyümenin etkisiyle 5 hatta 6 hasada kadar yükselebilir. Her hasatta filiz sayısının çokluğu ve yaprakların büyüklüğü sayesinde çok daha fazla ürün elde edilmesi mümkündür. Aynı zamanda organik olması nedeniyle toprak içerisindeki tüm zararlı oluşumların engellenmesi, faydalı bakterilerin artırılması ve humus oluşumunun düzenlenmesi gibi birçok etkiyi de Leonardit sağlamaktadır.