Mısır Yetiştiriciliğinde Leonardit Kullanımı

Havuç Yetiştiriciliğinde Leonardit Kullanımı
13 Şubat 2021
Üzüm Yetiştiriciliğinde Leonardit Kullanımı 
13 Şubat 2021

Mısır Yetiştiriciliğinde Leonardit Kullanımı

Mısır suyu sevdiği için verimli ve sulak alanlarda yetiştirilmektedir. Hem süt mısırı hem de slajlık mısır olarak farklı çeşitlerde mısırlar üretilmektedir. Özellikle slajlık mısırda üretimin fazla olması ve ürün verimliliğinin arttırılması esastır. Slaj mısırı hayvan beslenmesinde kullanıldığı için hem tane yapısının hem de yaprak yapısını fazla olması istenmektedir. Mısır yetiştiriciliğinde Leonardit kullanılarak istenilen verimlilik elde edilebilir.

Mısır yetiştiriciliği ile verimin elde edilebilmesi için öncelikle ekim öncesi toprağın iyi hazırlanması gerekmektedir. Gerekli olan taban gübrelemelerinin yapılması gerekmektedir ancak taban gübreleri toprakta kireçlenme sert bir toprak oluşumu gibi çeşitli etkileri de beraberinde göstereceği için bu gereksinimi organik gübreler kullanılarak karşılanması daha uygundur. Mısır ülkemizde birinci ürün ve ikinci ürün olarak ekildiği için özellikle ikinci ürün olarak ekildiği zamanlarda gerekli besin değerlerini topraktan karşılayabilmesi için gerekli olan gübrelemenin yapılabilmesi önemlidir.

Mısır Yetiştiriciliğinde Leonardit Kullanımının Faydaları

Mısır yetiştiriciliğinde Leonardit kullanımı mısırın topraktan gereksinim duyduğu vitamin mineral oluşumunu karşılayarak daha verimli yetiştiriciliğin gerçekleştirilmesi sağlanır. Leonardit kullanımı toprağın ph değerini düzenleyerek hafif asidik ve hafif alkali düzeyinde bir toprağın oluşumunu sağlamaktadır. Birçok bitkide olduğu gibi mısır bitkisinde de yüksek tuzluluk oranının sahip topraklarda yetiştirilmesi ve verim elde edilmesi oldukça zordur.

Leonardit kullanımı sayesinde toprak ph değerinin düzenlenmesi sağlanır. Aynı zamanda Leonardit su geçirgenliğini artırır ve toprak nemini de korur. Bu yönleri ile toprakta tuz oranının artmasına engelleyerek yumuşak ve tuzsuz toprağın oluşmasını sağlar. Hem ph değerinin düzenlenmesinde alkali düzeyinin istenen ölçülerde olmasını sağlamaktadır. Kömür tozu olarak bilinen Leonardit günümüzde kullanılabilen en verimli organik gübredir. Bu yönüyle toprakta istenilen mineral ve vitaminlerin en hızlı ve kolay yolla bitkiye ulaşması sağlanır.

Mısır Yetiştiriciliğinde Leonardit Nasıl Kullanılır

Mısır yetiştiriciliğinde Leonardit kullanımı tıpkı diğer gübrelerin ya da organik gübrelerin kullanımı gibi yapılabilir. Mısır yetiştiriciliğinde 1. ya da 2 ürün olmasına bakmaksızın ekim öncesinde toprağın hazırlanması esas alınır. Bu nedenle sürüm öncesinde toprak dekar hesabına göre 2 3 kilogram arasında Leonardit uygulanır uygulama gübre dağıtma makinesi ile yapılabilir. Sonrasında pulluk veya dip kazıyan gibi derin sürüm makinaları ile 20 30 santim aralığındaki topla karıştırılır. Ekim öncesinde kazayağı kullanarak toprağın ufalanması ve gübrenin dağıtılması sağlanır. Ekim sonrasında ilk sulama ile beraber Leonardit gübresinden elde edilen asit türevleri su ile beraber dönüme 200 gram ile 400 gram arasında verilir. İlk sulamadan itibaren her sulamada asit verilebilir. Bulunamaması veya uygulanmaması durumunda Leonardit birinci ve ikinci mısır çabalarında çapa öncesi toprağı uygulanarak çapa yardımıyla karıştırılması gerekmektedir. Burada yine daha verimle ve daha kaliteli topraklara sahip olabilir. Mısır başta olmak üzere her türlü üründe yüksek düzeyde verimlilik elde edebilirsiniz.