Üzüm Yetiştiriciliğinde Leonardit Kullanımı
Üzüm ağacının kökleri toprak altında ortalama 4 metreküplük bir alanda yayılım gösterir. Bu yayılım göre iyi bakılmadığı durumlarda yüksek verimli ve kaliteli üzüm yetiştiriciliğinin yapılabilmesi oldukça zordur. Üzüm yetiştiriciliğinde amaç toprağın iyi işlenerek üzüm ağacının gereksinim duyduğu elementlerin eksiksiz olarak karşılanması ve üzüm verimliliğinin artırılması amaçlanmaktadır. Aynı zamanda ürünün kalitesinin artırılması ve korunmasını sağlamaktır. Üzüm yetiştiriciliğinde Leonardit kullanılması, kullanılan tüm gübrelerden ve organik elementlerden daha etkili olarak öne çıkmaktadır. Ürünün yetiştiriciliğinde organik yöntemlere başvurulması nedeniyle Leonardit kullanımında artış olması söz konusudur. Ancak üzüm yetiştiricileri tarafında henüz çok tanınmayan Leonardit ’in ne gibi faydalara sahip olduğu, toprak yapısından ne gibi değişimleri gerçekleştirdiği yetiştiricilere detaylı olarak anlatılması gerekmektedir.
Üzüm Yetiştiriciliğinde Leonardit Etkisi
Kullanıldığı birçok alanda sahip olduğu zengin içeriği ve organik yapısı sayesinde çeşitli olumlu etkiler yaratmaktadır. Üzüm yetiştiriciliğinde Leonardit kullanılması üzüm ağacını gereksinim duyduğu birçok elementin organik yollarla sağlanmasına yardımcı olmaktadır. Uzun yıllar toprak altında köklenme yapısını geliştiren asmalar veya üzüm ağaçları normal bitkilere ve ağaçlara göre toprağı daha çok emmekte ve toprak içeriğini daha çok sömürmektedir. Bu nedenle toprak bakımı oldukça önemlidir. Toprak ph değerinin korunması, kireçlenmenin önlenmesi, tuz oranının düşürülmesi, toprak neminin korunması ancak Leonardit kullanılarak sağlanabilir. Her yıl asma tarlalarından toprak bakımı gerçekleştirilirken Leonardit kullanımı yapılmasıtoprak kalitesinin artırılmasını sağlamaktadır. 30-60 santim aralığında yapılan toprak işleme çalışmalarında uygulanan Leonardit gübresi sayesinde toprağın su geçirgenliği, nem sağlaması ve toprak bölgesinde daha çok elementin tutulması sağlanır. Aynı zamanda üzümdeveğinin gereksinim duyduğu potasyum magnezyum azot çinko gibi birçok mikro elementin karşılanmasını sağlamaktadır. Üzüm ağacının sağlığını arttırarak daha uzun süre verimli olarak üzüm yetiştirilmesini sağlamaktadır. Üzüm yetiştiriciliği ile topraktan eksilen mineral ve besin maddelerinin Leonardit ile toprağa iade edilmesi sağlanır.
Görülen kısmı ile Leonardit gübresinin faydaları bir ağaçtan daha fazla üzüm hasat edilebilmesi sağlanmaktadır. Aynı zamanda üzümlerin kalitesini de artırılmaktadır. Üretilen üzüm tanelerinin aromasında artışla beraber daha büyük boyutlara ulaşabilmektedir. Böylece daha kaliteli ürünler elde edilerek pazarda istenilen fiyatlara kısa süre içerisinde satılabilmesi sağlanmaktadır.
Üzüm Yetiştiriciliğinde Leonardit Nasıl Kullanılır
Üzüm yetiştiriciliğinde Leonardit her yıl yapılan toprak bakımları öncesinde kullanılmalıdır. Toprak işleme öncesinde dekara 2-3 kilogram arasındaLeonardit serpilmelidir. Sonrasında 30 ila 60 santim aralığında toprağın işlenmesi gerekmektedir. Bu işlemin haricinde de kök havuzları oluşturularak üzüm ağaçlarının diplerinde çapa ile Leonardit karıştırılması sağlanır ve ardından sulama işlemi gerçekleştirilerek köklere Leonardit ulaşması sağlanır. Üzüm yetiştiriciliğinde Leonardit kullanımının sağlanamaması durumlarında Leonardit ile üretilen Hümikasit kullanımı önerilmektedir. Sulama zamanlarında 1 metrekareye 20 ila 40 gramHümikasit su ile beraber verilebilir.